ALERGENY

Lista alergenów

Wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

01.

Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne.

02.

Skorupiaki i produkty pochodne.

03.

Jajka i produkty pochodne.

04.

Ryby i produkty pochodne.

05.

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

06.

Soja i produkty pochodne.

07.

Mleko i produkty pochodne.

08.

Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne.

09.

Seler zwyczajny i produkty pochodne.

10.

Gorczyca i produkty pochodne

11.

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13.

Łubin i produkty pochodne.

14.

Mięczaki i produkty pochodne.

Dowiedz się więcej

O alergenach!