Błonnik – Twój sprzymierzeniec w zdrowej diecie

 Kategoria Blog

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Chociaż może być powiązany głównie z odchudzaniem, to w rzeczywistości jest potrzebny każdemu człowiekowi – bez względu na to, czy chce zrzucić zbędne kilogramy, czy też utrzymać obecną wagę. Poznaj więcej informacji na temat błonnika i jak najszybciej wprowadź go do swojego życia!

Czym jest błonnik?

Błonnik pokarmowy (innymi słowy włókno pokarmowe) to grupa węglowodanów pochodzenia roślinnego. Organizm człowieka nie przyswaja błonnika w taki sposób, że nie może go przetrawić. Błonnik przechodzi więc przez cały układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Błonnik pokarmowy odgrywa wiele, istotnych funkcji w organizmie człowieka, stąd też jest ceniony przez dietetyków i osoby prowadzące zdrowy tryb życia.

Jakie funkcje w organizmie człowieka pełni błonnik?

  • Spowalnia procesy trawienne, dzięki czemu zapobiega skokom insuliny, co jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków i hipoglikemików.
  • Redukuje cholesterol.
  • Pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita.
  • Zapobiega zaparciom i ułatwia codzienne wypróżnianie.
  • Daje duże poczucie sytości po zjedzeniu posiłku, który go zawiera.

Ile błonnika na dzień należy spożywać?

Optymalna ilość spożycia błonnika zależy przede wszystkim od wieku i trybu życia, jednak założenie mówi o tym, że zdrowy, dorosły człowiek powinien spożywać około 25-40 g błonnika na dzień. Miej na uwadze, że spożywając dużą ilość błonnika, należy dużo pić – 2 litry wody dziennie to minimum.

Jak „wrzucić” błonnik do swojej codziennej diety?

  • Wybieraj tylko pełnoziarniste produkty, np. pieczywo, makaron,ryż, płatki, musli, owsianka.
  • Pokochaj jabłka! Dodawaj je np. do owocowych sałatek albo jedz między posiłkami.
  • W ramach przekąsek wybieraj też orzechy oraz suszone owoce bez cukru.
  • Jedz dużo warzyw w różnej formie. Pamiętaj tylko, by ich nie rozgotowywać!
  • Jedz dużo owoców cytrusowych.
  • Pij siemię lniane albo zastąp nimi jajka w naleśnikach.
  • Zastąp ziemniaki kaszą, najlepiej gryczaną.
  • Stosuj suplementy z błonnikiem pokarmowym.
  • Dodawaj do swoich posiłków fasolę, ciecierzycę i soję.