Najpopularniejsze dania kuchni śródziemnomorskiej

 Kategoria Blog

Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie – stąd jej obecność w naszym codziennym menu. Ale oprócz tego, że jest zdrowa i pełna witamin, jest także niesłychanie smaczna! W dzisiejszym artykule poznasz najpopularniejsze dania wywodzące się z rejonów śródziemnomorskich z podziałem na konkretne kraje. Smacznego!

Grecja

Grecja kojarzy się przede wszystkim z nałogowym jedzeniem sera fety. Słusznie! Jest często spożywany jako dodatek np. do sałatki, ale także osobno jako przekąska. Z konkretniejszych potraw w Grecji rządzi musaka, czyli danie przygotowywane na bazie bakłażana, pomidorów, mielonego mięsa z dodatkiem sosu beszamelowego oraz żółtego sera. Typowymi daniami są także tzatziki, moskari czy souvlaki – a więc szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego z pomidorami, ogórkiem, cebulą i pikantnym sosem. Rodowitym deserem Greków i Greczynek jest loukoumades – ciastka na kształt pączków, moczone w miodzie i posypane cynamonem. Trochę kalorii, ale raz na jakiś czas można!

Francja

Francja stanowi prawdziwy raj dla miłośników serów, zwłaszcza tych pleśniowych. To właśnie we Francji swoje początki ma ser camembert czy brie. Do tego dojrzałe wino i mamy znakomitą przekąskę! Na francuski posiłek polecają się crepes, czyli naleśniki (dla zdrowia zrobione np. na mące gryczanej). Oczywiście nie moglibyśmy nie wspomnieć o słynnych żabich udkach, ślimakach czy ratatouille – warzywnym daniu z Prowansji opartym przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.

Włochy

Mówisz: Włochy, myślisz: pasta! Nie ma chyba popularniejszego dania kuchni włoskiej, jak i śródziemnomorskiej jednocześnie. Włosi uwielbiają makaron ze wszystkim: począwszy od spaghetti aglio oglio z oliwą i czosnkiem, po klasyczne bolognese i pomodoro, na bardziej wytrawnych (np. z owocami morza) kończąc. Ich kolejną specjalnością są oczywiście pizze (mniej zdrowe, ale za to jakie smaczne!) oraz sery – gorgonzola, parmezan czy mozzarella. Włochy to także najwyższej jakości espresso będące podstawą każdej dobrej kawy.

Hiszpania

Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana i słynie na cały świat przede wszystkim z takich potraw, jak gaspacho, paella czy sangria. Biorąc pod uwagę bardziej lokalne przysmaki, należy wspomnieć np. o chuleta de cerdo – kotletach wieprzowych, fabadzie, w której głównymi składnikami są fasola, chorizo i boczek oraz o patatas bravasserranito, czyli smażonych ziemniakach polanych sosem.